Opera.top-forum
Dobro dosli na "OPERA.TOP- PORTAL"
Pozivam vas da se potpuno besplatno
registrujete i ucestvujete u daljnjem
uredjivanju Portala i diskutovanja na
"OPERA.TOP-FORUMU"
Hvala !!!

Opera.top-forum


 
HomePortalKako koristiti ovaj Forum?TražiRegistracijaLogin

Share | 
 

 Mesta Za Akvarijum U Vasoj Kuci

Go down 
AutorPoruka
Shonne
Super korisnik
Super korisnik
avatar

Male
Registracija : 2010-01-19
Godine : 37
Komentari : 514
Mjesto : Batajnica
Mood : Exelent

KomentarNaslov komentara: Mesto Za Akvarijum u Vašoj Kući   Wed Jan 20, 2010 11:37 pm

Mesto za akvarijum u vašoj kući

Pre nego što se postavi akvarijum na neko mesto u prostoriji, treba razmislite o sledećim stvarima:

Akvarijum nije dobro da se nalazi pored prozora. Sunčeva svetlost pospešuje rast zelenih algi koje će jako brzo ovladati vašim akvarijumom.
Akvarijum nije preporučljivo da sa se nalazi pored radijatora, peći i sličnih izvora toplote, koji će prouzrokovari velike oscilacije u temperaturi vode u akvarijumu.
Akvarijum nije dobro da se nalazi na prolaznim mestima (hodnici i sl.) jer može da se desi da ga neko zakači slučajno i da ga razbije.
Najbolje je za akvarijum napraviti posebno postolje koje će moći da zadovolji sve zahteve koji se od njega traže. Postolje može biti od drveta, metala ili kombinacija metal-drvo.
Pre nego što se odlučite kako će vaše postolje izgledati, pogledajte neka već gotova postolja za akvarijum.
Ako se odučite da sami napravite svoje postolje pogledajte ovo uputstvo.

Uradi sam - Postolje za akvarijumUz malo truda i muke možete i sami napraviti postolje i krov za vaš akvarijum.

Meni je bilo potrebno postolje za akvarijum zapremine 220 l. Dimenzije akvarijuma su 110cm x 50cm x 40cm. Dimenzije spoljasnjeg filtera smeštenog pored akvarijuma su 20cm x 50cm x 40cm. Iz ovoga proizilazi da bi osnovica postolja trebala da bude dimenzija 135cm x 40 cm, jer sam dodao par santimetra sa svake strane akvarijuma.

Prvo se napravi osnovica akvarijuma kao što je prikazano na slici. Potrebne su vam dve osnovice:Zbog velike težine akvarijuma odluka je pala na kvadratne cevi dimenzija 30 x 30 mm. Zbog dužine akvarijuma između dva krajnja stuba ubačena su još dva pomoćna koja sprečavaju da se postolje krivi u sredini. Potrebne su dve identične osnovice jedna na podu a druga ispod akvarijuma. Da bi sve ispalo kako treba zavarivanje treba izvoditi na ravnoj podlozi.

Za noge su iskorištene iste cevi dužine 80 cm. Ovde posebno treba obratiti pažnju da sve noge budu iste dužine inače se može desiti da se prilikom zavarivanja osnovica iskrivi.

Crnom bojom na slici su prikazane osnovice a crvenom i žutom bojom noge akvarijuma.Kada svi varovi budu savršeni brusilicom obrusiti varove da ne štrče i da lepo izgledaju. Posle brušenje metalno postolje prefarbati prvo osnovnom bojom a kada se ona osuši (obično posle 24 časa) i sa lak-bojom.

Kada smo ovo uradili i boja se osušila možemo pristupiti postavljanju drvene obloge.

Prvo postavljamo oplemenjenu ivericu sa gornje i donje strane postolja. Ivericu odozgo pričvršćujemo samonareznim zavrtnjima za metal vodeći računa da im glava potpuno uđe u drvo (da ne viri). Ovo postižemo tako što pritisnemo bušilicu da potpuno uđe u drvo i cev i da glava bušilice udubi meso za glavu zavrtnja. Ivericu možete pričvstiti i sa donje strane zavtrnjma za drvo tako što skroz probušite cev pa zavrnete zavrtanj u ivericu. Zavrtnji se u ovom slučaju ne vide ali je spoj malo slabiji. Na vam je da izaberete.

Posle iverice postavljamo lesonit sa zadnje strane postolja. Lesonit sečemo na meru ili testerom ili tako što pomoću oštrog šrafcigera ili eksera i prave letve, sa glatke strane lesonita iscrtamo liniju a zatim ga jednostavno prelomimo preko letve. Rez je tačan kao da smo sekli testerom ali je posao mnogo brži i lakši. Posle toga je potrebno samo oštrim nožem ili brusnim papirom obraditi ivice lesonita. Lesonit pričvršćujemo pomoću samonareznih zavrtnja za metal tako što bušilicom probušimo zajedno lesonit i cev. Nemojte žaliti zavrtnje! Lesonit je sklon krivljenju pod uticajem vlage (pogledajte samo vašu sudoperu).

Posle ovog ubacujemo policu ili police. Ja sam imao dva manja komada iverice pa sam napravio policu iz dva dela. Jednostavnije je ako uzmete policu iz jednog dela. Isečete ivericu i ubacite je u prostor gde treba da dođe. Zatim olovkom obeležite mesta gde se nalaze noge od postolja. Za noge je potrebno da izrežete kvadrate 30 x 30 mm. Obično nismo toliko precizni pa mala tolerancija dobro dođe. U cevima ubušimo rupe prečnika 5mm, vodeći računa da su na istoj visini da se polica ne bi klatila i postavimo držače a zatim i policu.

Posle obrade polica izleda ovako:


Žuti kvadrati predstavljaju delove koje treba iseći i gde dolaze cevi (zadnja strana postolja), plavi mesta gde su cevi (prednja strana) a crveni trouglovi mesta gde se na cevima buše rupe i postavljaju držači.

Sledeći zadatak je pravljenje i postavljanje vrata na postolju. Ovo je možda i najteže jer zahteva preciznost i malo sreće da se sve dobro uklopi i lepo izgleda.Vrata je najlakše napraviti od lamperije debljine 5mm a zatim ih metalnim šarkicama pričvrstiti za metalne cevi. Vrata mogu biti i od oplemenjene iverice ali onda je potrebno biti majstor da ih pomoću posebnih šarki pričvrstite tako da mogu da se otvore i zatvore više od jednog puta.

Materijal za metalnu osnovu postolja:

- elektrode 2,5mm˛
20-25 kom

- cevi 30 x 30 mm
4 kom x 135 cm (za osnovicu)
8 kom x 34 cm (za osnovicu)
8 kom x 81 cm (za noge)

Materijal za drvenu oblogu postolja:

- lamperija ili oplemenjena iverica...
3 kom 80 x 44,5 cm (za vrata)
2 kom 80 x 40 cm (za bočne stranice)

- lesonit
1 kom 80 x 135 cm (za zadnju stranicu)
1 kom 39 x 85 cm (pregrada-može i bez nje)

- oplemenjena iverica
2 kom 40 x 135 cm (za ispod akvarijuma i ispod postolja)
1 kom 37 x 90 cm (polica u većem delu)
1 kom 37 x 44 cm (polica u manjem delu)
ili 1 kom 37 x 134cm ako je polica iz jednog dela

- zavrtnji 40-45 x 4 mm
25-30 kom

- zavrtnji 20-25 x 3mm
25-30 kom

- šarke za vrata 40-50 mm
6 kom

- magneti za vrata
3 ili još bolje 6 kom (na vrhu i dnu)

- ručice za vrata
3 kom

- osnovna i lak boja za metal (po mogućnosti nitro jer se brže suši)

- sadolin ili bezbojni lak za završnu obradu lamperije.


Akvarijum nije preporučljivo stavljati u plakare i ormane za koje nije sigurno da li mogu da izdrže težinu akvarijuma i vode. Masa akvarijuma sa vodom je približno jednaka zapremina akvarijuma u litrima puta 1,2. (Npr. masa akvarijuma od 60 litara je 60x1,2=72kg ili više)
Ako postolje nije sigurno kada sednete na njega nemojte ga koristiti za akvarijum. (Ako se vi ljuljate, ljuljaće se i akvarijum i može doći do loma.
Akvarijum nije preporučljivo stavljati iznad električnih uređaja (TV, muzički stub, računar).
Akvarijum morate postaviti na predhodno nivelisanu poglogu ili će neka strana imati veće opterećenje i akvarijum će pući. To se može desiti odmah po punjenju ali i posle mesec dana kada nikog nema kod kuće. Šteta je obično ogromna.
Najbolje rešenje je da prvo pronađete mesto u kući gde ćete postaviti akvarijum pa na osnovu toga pravite akvarijum određenog oblika i veličine."I tata bi sine!"

Poz... lol!
Na vrh Go down
http://www.gs-design.tk
 
Mesta Za Akvarijum U Vasoj Kuci
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Opera.top-forum :: LIFESTYLE :: ŽIVOTINJE & KUĆNI LJUBIMCI :: Akvaristika-
Idi na: