Opera.top-forum
Dobro dosli na "OPERA.TOP- PORTAL"
Pozivam vas da se potpuno besplatno
registrujete i ucestvujete u daljnjem
uredjivanju Portala i diskutovanja na
"OPERA.TOP-FORUMU"
Hvala !!!

Opera.top-forum


 
HomePortalKako koristiti ovaj Forum?TražiRegistracijaLogin

Share
 

 Brazilski Terijer

Go down 
AutorPoruka
Shonne
Super korisnik
Super korisnik
Shonne

Male
Registracija : 2010-01-19
Godine : 38
Komentari : 514
Mjesto : Batajnica
Mood : Exelent

Brazilski Terijer Empty
KomentarNaslov komentara: Brazilski Terijer   Brazilski Terijer EmptySun Jan 24, 2010 7:22 pm

Brazilski Terijer

Brazilski Terijer Brazilski_terijer

Porijeklo: Brazil
FCI: Grupa 3, Sekcija 1 (FCI- 341)
AKC: -
Težina: maximum 10 kg
Visina: 33 - 38 cm (Ž) ,35 - 40 cm (M)
Životni vijek: 12 - 14 godina

Brazilski terijer je razvijen od Jack Russelovih terijera križanih s minijaturnim pinčevima , a možda i s čivavom .
Uvijek trobojan, brazilski terijer je dobar pratilac svoma kojima je bliska osobnost terijera i jednako je popularan u seoskom i gradskom dijelu Brazila.

KARAKTERNE OSOBINE:

Specifičan temperament brazilskog psa predstavlja veoma ozbiljno i široko polje istraživanja, koje se ne može obraditi ukratko, sa par rečenica objavljenih u standardu rase. Budući da je test temperamenta neophodan da bi se, na adekvatan način, procenio kvalitet svakog izložbenog primerka, korisno je osvrnuti se na nekoliko najvažnijih detalja vezanih za ovu temu, koji mogu biti korisni nedovoljno iskusnim kinološkim sudijama. Vredi naglasiti činjenicu da je, pri ocenjivanju brazilskog psa, za sve file starije od godinu dana, po standardu, obavezna i provera karakternih osobina.

Poznato je da brazilski pas ima veoma dobro razvijen i izražen zaštitnički nagon, da prirodno oseća duboko nepoverenje i averziju prema ljudima koje ne poznaje i da jasno pokazuje svoja osećanja, kroz nimalo naivno ispoljavanje agresivnosti. U napadu, njegova hrabrost je impresivna, pa prava, kvalitetna fila ne sme ustuknuti ni pred kakvom vrstom pretnje ili potencijalne opasnosti.

Pravilne reakcije

Sve ovo ne znači da pas treba da bude nervozan, ni da napada bez razloga - mora biti ozbiljan i uvek na oprezu, ali siguran u sebe, nezavisno od okolnosti i okruženja u kome se nalazi. Na iznenadnu, glasnu buku, kao što je, recimo bacanje petarde ili pucanj (sastavni deo testa temperamenta obaveznog na specijalizovanim izložbama), brazilski pas treba da obrati pažnju, ali ne i da nekontrolisano reaguje uvek mora biti svestan stepena potencijalne opasnosti i pun samopouzdanja.

Pošto su u pitanju prirodne odlike tipične za rasu, treba da budu sačuvane. Osnovno je da kinološki sudija ima na umu da test temperamenta brazilske file na izložbi ni u kom slučaju ne srne biti posmatran kao provera dresure i poslušnosti psa. Kod različitih pasmina školovanih službenih pasa, za koje je takode obavezna proba na pucanj, odnosno simulacija napada, cilj provere prvenstveno je utvrditi da li i do koje mere pas sluša vodiča. Stvari stoje sasvim drukčije kad je u pitanju brazilska fila - moraju se vrednovati prirodne, instinktivne i spontane reakcije životinje, pošto samo te i takve osobine mogu biti prenete na potomstvo, odnosno na buduće generacije.

Provera hrabrosti

Test temperamenta ne obavlja se po čvrsto utvđenim, ustaljenim pravilima, pa o načinu na koji će se odvijati odlučuje kinološki sudija. Uobičajeno je da osoba, zaštićena rukavom, preti psu određenim objektom - štapom, žicom, motkom, palicom... Idealna reakcija psa je spontan napad bez öklevanja, odlučan, direktan, bez ijednog znaka stidljivosti, nesigurnosti ili zavisnosti od vlasnika.

Kad životinja zagrize rukav, osoba koja ga je nosila ga pušta, a pas ga tad mora ispljunuti i, ne obraćajući više nikakvu pažnju na odbačen rekvizit, nastaviti napad na agresora. Pucanj ne sme izazvati promenu u reakcijama psa - ukoliko fila miruje, treba da se ponaša praktično kao da se ništa nije dogodilo, gotovo da ga ni ne primećuje; u napadu ne sme pokazati da ju je pucanj uznemirio ili omeo na bilo koji način.

Kao i prilikom procene eksterijernih osobina, sudija kažnjava greške napravljene tokom testa temperamenta u zavisnosti od ozbiljnosti, što znači od stepena odstupanja od standarda - po potrebi, može diskvalifikovati psa koji pokazuje ozbiljne mane. Ne srne se zaboraviti da je jedna od najvažnijih odlika karaktera brazilskog psa bezuslovna odanost vlasniku, što znači da primerci koji u bilo kojoj situaciji ispolje agresivnost prema gospodaru moraju biti izuzetno oštro kažnjeni.

Dodela titule

Konačna ocena i kvalifikacija brazilske file obuhvata sumiranje procene eksterijernih osobina (građe i tipa) i rezultate testa temperamenta. Važnost karakternih odlika jadnike najbolje pokazuje činjenica da se, u Brazilu, na kraju izložbe, dodeljuju tri zvanične titule - najkvalitetnijem mužjaku i ženki i psu sa najboljim temperamentom. Prilikom izbora najboljeg mužjaka (ili najbolje ženke) sudija posmatra opšti utisak koji pas ostavlja, odnosno sklad svih karakterističnih osobina rase, kako anatomskih, tako i funkcionalnih i odabira najuravnoteženiju, najkompletniju životinju, pravilne građe, dobrog karaktera, koja je uspešno prošla test temperamenta.

Pri izboru psa s najboljim temperamantom, jedini kriterijum kinološkog arbitra je ponašanje psa u napadu. Naravno, često se događa da najbolji mužjak ili ženka ujedno budu proglašeni i za psa s najboljim temperamentom, pa se nameće zaključak da je za pravilno ocenjivanje brazilskog psa na izložbi neophodno dobro poznavanje standarda i odlika rase, važećih kriterijuma i cilja uzgoja i selekcije, kao i dugogodišnje iskustvo.

_________________
Napokon se vraca starim Korenima...
Na vrh Go down
http://www.gs-design.tk
 
Brazilski Terijer
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Opera.top-forum :: LIFESTYLE :: ŽIVOTINJE & KUĆNI LJUBIMCI :: Kinologija :: Pasmine - rase pasa :: FCI Grupa 3-
Idi na: