|
| Zivotne porodicne price | |
| | Autor | Poruka |
---|
anemona Administrator
Registracija : 2009-08-11 Godine : 68 Komentari : 8565 Mjesto : Beograd Mood : legende odlaze u legendu...
| Naslov komentara: Zivotne porodicne price Mon Sep 14, 2009 4:23 pm | |
| "MAMA, JA POSTOJIM I ZELIM DA ZIVIM"
Sitne, ali sirom otvorene, predivne plave oci... Kosa crna, rukice, nogice... Devojcica! Jaka, puna zivota! To sam prvo zapazila na njoj.
Okupali su je, obukli, sestra je rekla: "Mama poljubi bebu, pa da ide... Pogledajte, poceo je padati sneg. Trebate joj dati ime Snezana".
Pogledala sam kroz prozor i zaista padao je prvi sneg u Beogradu, tog decembra 2003. godine. Posmatrajuci pahulje koje su lagano padale, poceo me obuzimati mir, najzad mir, spokojstvo i spoznaja: "Dobila sam cerku!... Gotovo je!..."
Pocela sam plakati, jako sam plakala, ali ovoga puta iz zahvalnosti. "Bio si sa mnom, vodio si me i nosio si me onda kada vise nisam mogla dalje sama... Hvala ti! Nagradio si nasu zajednicku borbu. Hvala ti!" - neprekidno sam ponavljala kroz suze.
Mnogo ljudi je zelelo da mi pomogne, ali niko se nije mogao menjati sa mnom, samo Bog je bio taj koji je mogao da mi pruzi kompletnu pomoć; snagu, nadu i zastitu u problemu u kojem sam se nalazila. Njemu su bile upucene reci zahvalnosti.
A malo, jako malo je falilo da ne vidim te predivne, plave oci, da ne osetim radost prilikom slusanja njenih prvih, pogresno izgovorenih reci, prilikom njenih prvih koraka...
Srecan kraj je imao svoj gorak pocetak... Bila sam srecna i zahvalna Bogu sto imam sina, zivog i zdravog koji je rodjen bez problema.
Medjutim poceli su moji zdravstveni problemi. Izmedju ostalog, veoma ubrzan rad srca koji se morao kontrolisati lekovima, stalno prisutan nedostatak vazduha... Znala sam da o drugom detetu ni u snu ne treba da mastam, jer nisam imala zdravlja za to.
Jednog dana saznala sam da sam u drugom stanju. Istovremeno su me obuzela dva razlicita osecanja. Prvo uzas! "Ne, meni se to ne desava jer ja ne mogu da prolazim kroz to! A da prekinem trudnocu - NE! i drugo, osmeh, ruka se spusta na stomak - "U meni postoji jos jedno bice! ZŽelim ga zadrzati!" Narednih nedelja moj zivot postaje kosmar! Borba razlicitih misljenja i osecanja. Sta da radim?
Lekari mi savetuju prekid trudnoce, jer postoji mogucnost da je zbog leka plod ostećen, s druge strane moj organizam je slab da bi podneo teret trudnoce. Nisam ih mogla poslusati. Bila je to duga borba... Lezala sam u Klinickom centru, razdvojena od sina od koga se do tada nisam razdvajala. Dani su prolazili u suzama, brizi, sta ako umrem na porodjaju i ostavim sina od 5 godina? Njemu sam potrebna!
Imala sam veru! Osecala sam da ce Bog uciniti da sve bude u redu, da on ima plan! Kada sam u pocetku sa uputom za prekid trudnoce u rukama, rasejana i depresivna, posle ubedjivanja sa jednom doktorkom da je to najbolje recenje, oticla da zakazem i ujedno vremenski zamolim za odlaganje prekida trudnoce, na zaista cudnovat nacin, iduci od vrata do vrata (tako su me upucivali), stigla sam neplanirano do doktora koji mi je ne samo odlozio prekid nego i poslao me na ispitivanja. To mi je bio znak da neko drugi preuzima vodjstvo jer ja dalje nisam mogla psihicki.
Zasto nisam mogla prekinuti trudnocu? Zato što to za mene nije bio zametak, embrion kojeg se mozemo lako otarasiti ako nismo spremni za njega. To je od pocetka bilo MOJE DETE, koje je veliko samo nekoliko milimetara, ali lici na mene i zeli da zivi! Volela sam to minijaturno stvorenje i borila sam se kako bih mu pomogla da poraste i da docekam da ga vidim kada se rodi.
Ucinite sve, ali sve, da do nezenjene trudnoce ne dodje, ali ukoliko dodje ne dajte da vas lazu da to nije dete, nego "zametak" i slicno, to je vas sin ili cerka koja lici na vas i zeli da se rodi.
Ovo je istina od koje bezimo zbog nase neodgovornosti: plac i jauci abortirane, nerodjene dece se ne cuju ali postoje, i u ime njihovo sam odlucila da napisem ovu pricu.
Dozvolite da vas ljubav, vera i nada vode u trenucima donosenja ovako vaznih odluka!
B.B. Zrenjanin
| |
| | | anemona Administrator
Registracija : 2009-08-11 Godine : 68 Komentari : 8565 Mjesto : Beograd Mood : legende odlaze u legendu...
| Naslov komentara: Re: Zivotne porodicne price Mon Sep 14, 2009 4:25 pm | |
| 15 GODINA KASNIJE
Pisati o necemu posle 15 godina cekanja je teska stvar, mogla bih to opisati u nekoliko banalnih rečenica ali ne biste mnogo dobili od toga. Kroz našu priču želim ohrabriti bračne parove koji prolaze kroz istu situaciju, i “izazvati” one koji žive oko njih.
Svima zelim da kazem: ”Gospod Bog je dobar i sa Njim ima nade.”
Vencali smo se 1991 god. i zivimo u Vrscu. Novi u braku, dosta zauzeti oko posla, nismo bili toliko zabrinuti kad posle godinu dana jos uvek nismo imali dete. “Ako bi imali bebu bilo bi super, a ako trebamo malo da sacekamo, cekacemo” Tako smo tada mislili.
Svima nam je poznata nasa kultura po pitanju rađanja dece. Ako u prvoj godini braka nema dece, pocinju pritisci; ako ih nema u drugoj, pocinju price a ako ih nema u trecoj, pocinju muke! Pa…trpeli smo pritiske, price i muke tokom tih 15 godina!
Nedostatak rezumevanja i pritisak koji ljudi i porodica stavljaju na parove koji nemaju decu jeste nesto sto se jako tesko podnosi.
Na pocetku ljudi su nam postavili laka pitanja, ali godine su prolazile i nezgodna pitanja, komentari, i pritisci su postali sve tezi i tezi.
« Ne zelite decu ?, Da li ste bili kod lekara ? Nadam se da ću videti unuce pre nego sto umrem! Lekari prave cudesa danas da li znate?! Znate, deca su dar Boziji ! Što ste toliko sebicni? Nema blagoslova od Boga nad vama… mora da ste zgresili negde? Sta cekate?...»
Ne možete ni zamisliti koliko lekcija su nam ljudi drzali, ni koliko laznih obecanja smo dobili. Morali smo da slusamo, da gutamo, i da budemo fini, iako je u nama bio gnjev, zalost i teznja za malo razumevanja.
Okusili smo i doziveli razna osecanja:
- Ljutnja.
Sve je bio ok sa nama, bili smo zdravi ali malo po malo godine su prolazile a jos uvek bez dece… pitali smo se šta ostavljamo iza nas, ime naše porodice ce nestati, ko ce se brinuti o nama kad ostarimo?
- Ljubomora
Nismo to odmah shvatili ali bilo je perioda kad smo bili ljubomorni na nase prijatelje koji su u medjuvremenu dobili decu. Zar nismo i mi imali pravo kao ostali da dobijemo decu? Shvatili smo da to nije dobar stav.
- Sramota
Konacno, a mozda i najteze je bilo ziveti sa stalnim osecajem sramote. Tesko je definisati taj osecaj i najverovatnije samo zene koje prolaze kroz to mogu razumeti. Ali kad sam saznala da sam trudna, moje prve reci su bile: “Hvala ti Boze što si uklonio sramotu od mene!”
Postoji misljenje u narodu koje glasi ovako: « Ako niste u braku i ako nemate dece ne mozete biti ispunjeni i srećni »! Znam da ću nekoga od vas sokirati, ali mi smo naucili kroz tih 15 god. cekanja, da to uopste nije istina. Nisu partner ili dete koji potpuno zadovoljavaju niti ispunjavaju, jedino Bog moze to učiniti. U Njemu sve mozemo naci, jer je On jedini koji zna, razume i moze ispuniti našu najdublju potrebu.
Imali smo veru, neki dan vise, neki dan manje. Mnogo sumnji… a takodje i puno pitanja.
Ali posle 15 godina pod pritiscima, pricama i mukama, Gospod nas je video, On se nasmesio, On nas je dotaknuo i cudo se desilo. Sramota je otklonjena, radost je usla u nas dom, nase molitve su bile uslisene.
Nismo vise samo bracni par, sada smo porodica ! Obecanja koje je Bog dao mom muzu Pau 1996-te god. se ispunila. « Zena tvoja ce roditi sina i zvace se Natanael ! »
I evo nas 10 godina kasnje, radosni tata i mama sa jednim divnim malim decakom po imenu Natanael, što znaci Dar Božiji.
Na kraju evo jedan mali savet koji je nama pomagao dok smo cekali.
Nemojte sedeti skrstenih ruku. Imate bratice ili sestrice, provodite vreme sa familijom, ako idete u crkvu, tamo verovatno postoji rad sa decom, sto se ne bi i vi uključili u taj rad ? Vase dobre komsinice imaju decu, sto im ne bi pomogli ?
Ohrabrujem vas da ostanete mladi i da se okruzite decom.
Pau i Sandrine Pasula
| |
| | | Gost Gost
| Naslov komentara: Re: Zivotne porodicne price Sat Sep 19, 2009 12:07 am | |
| |
| | | Jolie Šaljivi Moderator
Registracija : 2008-12-13 Godine : 31 Komentari : 1327 Mjesto : Sabac Mood : Danas se osecam bolje, danas mi sunce sja.. =)
| Naslov komentara: Re: Zivotne porodicne price Wed Sep 30, 2009 7:12 pm | |
| - anemona (citat):
"MAMA, JA POSTOJIM I ZELIM DA ZIVIM"
Sitne, ali sirom otvorene, predivne plave oci... Kosa crna, rukice, nogice... Devojcica! Jaka, puna zivota! To sam prvo zapazila na njoj.
Okupali su je, obukli, sestra je rekla: "Mama poljubi bebu, pa da ide... Pogledajte, poceo je padati sneg. Trebate joj dati ime Snezana".
Pogledala sam kroz prozor i zaista padao je prvi sneg u Beogradu, tog decembra 2003. godine. Posmatrajuci pahulje koje su lagano padale, poceo me obuzimati mir, najzad mir, spokojstvo i spoznaja: "Dobila sam cerku!... Gotovo je!..."
Pocela sam plakati, jako sam plakala, ali ovoga puta iz zahvalnosti. "Bio si sa mnom, vodio si me i nosio si me onda kada vise nisam mogla dalje sama... Hvala ti! Nagradio si nasu zajednicku borbu. Hvala ti!" - neprekidno sam ponavljala kroz suze.
Mnogo ljudi je zelelo da mi pomogne, ali niko se nije mogao menjati sa mnom, samo Bog je bio taj koji je mogao da mi pruzi kompletnu pomoć; snagu, nadu i zastitu u problemu u kojem sam se nalazila. Njemu su bile upucene reci zahvalnosti.
A malo, jako malo je falilo da ne vidim te predivne, plave oci, da ne osetim radost prilikom slusanja njenih prvih, pogresno izgovorenih reci, prilikom njenih prvih koraka...
Srecan kraj je imao svoj gorak pocetak... Bila sam srecna i zahvalna Bogu sto imam sina, zivog i zdravog koji je rodjen bez problema.
Medjutim poceli su moji zdravstveni problemi. Izmedju ostalog, veoma ubrzan rad srca koji se morao kontrolisati lekovima, stalno prisutan nedostatak vazduha... Znala sam da o drugom detetu ni u snu ne treba da mastam, jer nisam imala zdravlja za to.
Jednog dana saznala sam da sam u drugom stanju. Istovremeno su me obuzela dva razlicita osecanja. Prvo uzas! "Ne, meni se to ne desava jer ja ne mogu da prolazim kroz to! A da prekinem trudnocu - NE! i drugo, osmeh, ruka se spusta na stomak - "U meni postoji jos jedno bice! ZŽelim ga zadrzati!" Narednih nedelja moj zivot postaje kosmar! Borba razlicitih misljenja i osecanja. Sta da radim?
Lekari mi savetuju prekid trudnoce, jer postoji mogucnost da je zbog leka plod ostećen, s druge strane moj organizam je slab da bi podneo teret trudnoce. Nisam ih mogla poslusati. Bila je to duga borba... Lezala sam u Klinickom centru, razdvojena od sina od koga se do tada nisam razdvajala. Dani su prolazili u suzama, brizi, sta ako umrem na porodjaju i ostavim sina od 5 godina? Njemu sam potrebna!
Imala sam veru! Osecala sam da ce Bog uciniti da sve bude u redu, da on ima plan! Kada sam u pocetku sa uputom za prekid trudnoce u rukama, rasejana i depresivna, posle ubedjivanja sa jednom doktorkom da je to najbolje recenje, oticla da zakazem i ujedno vremenski zamolim za odlaganje prekida trudnoce, na zaista cudnovat nacin, iduci od vrata do vrata (tako su me upucivali), stigla sam neplanirano do doktora koji mi je ne samo odlozio prekid nego i poslao me na ispitivanja. To mi je bio znak da neko drugi preuzima vodjstvo jer ja dalje nisam mogla psihicki.
Zasto nisam mogla prekinuti trudnocu? Zato što to za mene nije bio zametak, embrion kojeg se mozemo lako otarasiti ako nismo spremni za njega. To je od pocetka bilo MOJE DETE, koje je veliko samo nekoliko milimetara, ali lici na mene i zeli da zivi! Volela sam to minijaturno stvorenje i borila sam se kako bih mu pomogla da poraste i da docekam da ga vidim kada se rodi.
Ucinite sve, ali sve, da do nezenjene trudnoce ne dodje, ali ukoliko dodje ne dajte da vas lazu da to nije dete, nego "zametak" i slicno, to je vas sin ili cerka koja lici na vas i zeli da se rodi.
Ovo je istina od koje bezimo zbog nase neodgovornosti: plac i jauci abortirane, nerodjene dece se ne cuju ali postoje, i u ime njihovo sam odlucila da napisem ovu pricu.
Dozvolite da vas ljubav, vera i nada vode u trenucima donosenja ovako vaznih odluka!
B.B. Zrenjanin Isplakala sam se uz ovo... I slazem se da kad zatrudnite, ne treba abortirati, jer to nije obican embrion, to je dete... | |
| | | Sponsored content
| Naslov komentara: Re: Zivotne porodicne price | |
| |
| | | | Zivotne porodicne price | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
| |
| |
| Ko je prisutan na forumu | Ukupno 45 korisnika online: 0 registrovanih, 0 skriven, 45 gostiju :: 1 Bot
niko
Najviše korisnika koji su istovremeno bili na forumu do sada bilo je 304 dana: Tue Oct 15, 2024 8:46 am
|
Most active topic starters | |
November 2024 | Mon | Tue | Wed | Thu | Fri | Sat | Sun |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
feeds | |
Social bookmarking |
Bookmark and share the address of Opera.ba on your social bookmarking website
Bookmark and share the address of Opera.top-forum on your social bookmarking website |
|
|