anemona Administrator
Registracija : 2009-08-11 Godine : 68 Komentari : 8565 Mjesto : Beograd Mood : legende odlaze u legendu...
| Naslov komentara: Mi i nasa deca Mon Sep 14, 2009 4:47 pm | |
| MI I NASA DECA Zamislite sebe za jedno 15 godina. Ruke pomalo ogrubele, pogled izostren iza naocara, uzivate u komforu omiljene fotelje. Utonuli ste u zanimljivu knjigu, u kuci prijatna tisina. Odjednom cujete korake, neko otvara vrata, pogledate kad ono vas sin (kcerka) vam dolazi u posetu sa svojom porodicom. Zamor ispunjava vas dom i vi ih sa osmehom na licu sve posmatrate. Sta vidite? Zgodnog, uspesnog, nasmejanog oca vaših unucica. Poslovnog coveka, kako izlazi iz «besnog» automobila .... Mnogi roditelji kao krajnji rezultat vaspitanja vide svoje dete kao uspesnog lekara, biznismena; visokog , lepog momka; insistiramo na perifernim, manje bitnim stvarima. Sta vas danas iritira kod vase dece? Nemotivisanost, lenjost, neurednost... Sta zelite da oni budu? Sta da postignu? Teske su ambicije koje roditelji stavljaju na pleca svojih malisana; ali bez cilja i ocekivanja gde ce stici? Kako da pomognemo svojoj deci da sutra budu ljudi, kako da ih zastitimo od nas samih? Slusajuci razlicita predavanja, citajući knjige, boreci se svojim ocekivanjima i ambicijama prema svojoj deci, izdvojila sam nekoliko saveta koji meni pomazu da ostanem na pravom putu.
Volite i postujte one sa kojima odgajate decu. To ce i deca primenjivati.
Bila sam na jednom predavanju pre pet godina, i predavanje je bilo o roditeljstvu, prva stvar koju je govornik naglasio bila je «Ako želite da budete uspešan roditelj budite uspešan supružnik». Poradite na svom braku. Molite se za svog supružnika, pokažite mu poštovanje. - U društvu poeni se duplo računaju. Neslaganja će biti, i razmimoilaženja ali odaberite mesto i vreme kad će te na to ukazati. - Budite jedno pred decom. Oni uživaju da nađu rupe u sistemu i da onda manipulišu. Usaglasite se u važnim odlukama i zauzmite zajednički stav. - Izgradite sisteme vrednosti. Deca i u tinejdžerskom periodu žele da imaju jasna pravila. Bandura (poznati psiholog koji je definisao učenje po modelu), vršio je velik broj istraživanja sa decom. U nameri da dokaže kako posmatranje šta drugi rade i kako se ponašaju čini jedan potpunov nov oblik učenja, koji je veoma značajan u detinjstvu, okupio je značajan broj mališana. Decu je podelio u tri grupe i svaku grupu izložio različitim uslovima. Prva grupa je pomatrala kako se eksperimentator lepo ponaša prema jednoj lutki BOBO, druga grupa dece je posmatrala nasilno ponašanje prema istoj lutki a treća grupa dece je posmatrala kako eksperimentator ignoriše dotičnu lutku. Rezultat je bio da su deca oponašala u većem broju ono što su videla. Deca uče ono što vide, ako vi ne poštujete svog supružnika, ako ga vređate, bojite se, oni to uče. Ako to ne vidite sad u njihovim životima samo malo sačekajte, istorija se ponavlja, kad oni nađu svoje partnere. Kada je Frojd govorio o identifikaciji deteta sa agresorom šokirao je svet. Mnogi se danas ne slažu sa njegovim stavovima, i mnogi hrišćani ga otvoreno kritikuju, ali kad bi samo pogledali procenat onih koji vrše nasilje i videli da je gotovo većina iskusila nasilje u životu morali bi se složiti sa Frojdom. Ako vi trpite nasilje u vašem domu, a vaša deca to posmatraju velika je šansa da će oni ili trpeti nasilje kao vi, ili vršiti nasilje nad nekim. Prekinite začarani krug. - posvetite im vreme, ako je potrebno neka odrasli sačekaju dok vi saslušate vaše dete. - ma koliko nama nešto bilo smešno i nebitno njima je važno, tako se i postavite. - ne ustručavajte se da sa njima o svemu pričate. Neka odgovore na škakljiva pitanja čuju od vas, a ne od drugara i televizijskih programa.
Upoznajte Onog koji vas i njih bezuslovno voli. Kad sam prihvatila Hrista pre više od petnaest godina nisam ni sanjala da sam time ne samo ja dobila u životu nego i moj suprug i moja deca. Ja ne bih volela ni da zamislim kako bi bilo podizati decu bez Bozije pomoci. Prihvatite Hrista, i imajte vreme sa Njim. Čitajte Bibliju, pričajte o tome sa svojom decom, i molite se sa njima.
- pogledajte Korinćanima 13:4-7; volimo ih bezuslovno. Mi uvek imamo neka očekivanja, tražimo opravdanje da ih volimo. Kad bi znali da vam je dete bolesno bili mi mekši, da mu je IQ niži manje bi očekivali. Slobodno očekujte ali budite i mekani, neka znaju da su uvek prihvaćeni. - petnaest minuta u molitvi i razgovoru sa decom dnevno u stanju je da udari temelje vašeg odnosa i njihovog odnosa sa Hristom. Koliko vremenski provodite sa njima radeći domaće zadatke, to je značajno ali ovo je nemerljivo. Moj apel danas svima vama pre nego što počnete da radite na svom odnosu sa decom, preispitajte, izmirite vaše odnose sa Hristom, zatim odnose sa supružnicima, sigurna sam da će te i sami tada znati šta i kako sa decom. Jelena Sivulka Dipl. psiholog | |
|