Opera.top-forum
Dobro dosli na "OPERA.TOP- PORTAL"
Pozivam vas da se potpuno besplatno
registrujete i ucestvujete u daljnjem
uredjivanju Portala i diskutovanja na
"OPERA.TOP-FORUMU"
Hvala !!!
Opera.top-forum
Dobro dosli na "OPERA.TOP- PORTAL"
Pozivam vas da se potpuno besplatno
registrujete i ucestvujete u daljnjem
uredjivanju Portala i diskutovanja na
"OPERA.TOP-FORUMU"
Hvala !!!
Opera.top-forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Opera.top-forum

HomePortalLatest imagesTražiRegistracijaLogin

LJUBIČICA

Go down 
2 posters
AutorPoruka
Milorad
Super Administrator
Super Administrator
Milorad

Male
Registracija : 2008-12-06
Godine : 55
Komentari : 5587
Mjesto : Banja Luka

LJUBIČICA Empty
KomentarNaslov komentara: LJUBIČICA   LJUBIČICA EmptyFri Oct 16, 2009 10:05 pm

Latinski naziv: viola odorata
Drugi nazivi: fijolica, Ijubica mirisna, Ijubicica mirisna, melekuša, poljska Ijubica, viola, vijolica.

LJUBIČICA Ljubicica

Opis biljke: Ijubica je trajna proletna biljka s odebljalim i kratkim podankom iz kojega tjeraju nadzemne puzave vreže. Osim vrežama, biljka se razmnožava i semenom. Listovi srcastog oblika imaju peteljku. Tamnoljubicasti rnirisni cvetovi, retko beli, stoje pojedinacno na prilicno dugackirn stapkama. Zreli semeni tobolac otvara se sa tri zaklopca iz kojih ispada malo i tamno serne..

Stanište: raste na cistinama, izmedju grmlja, po senovitim me-stima uz rubove šurna. Uzgaja se samo u vrtovima gde se veoma brzo rasprostranjuje.

Lekoviti deo biljke: za lek se skupljaju listovi, cvetovi i koren. Svi delovi biljke suše se u hladu na prozracnom mestu.

Lekovito delovanje: Ijubica koristi se u lecenju astme, tuber-kuloze, glavobolje, nadimanja, gihta (uloga), zapaljenja grla, svako-vrsnih osipa, ospica, šarlaha, plu?nog katara. Zbog umiruju?eg delovanja Ijubica se uspešno koristi u lecenju histerije, hipohondri-je, nervoznog lupanja srca povezanog s ose?ajem straha i teškim disanjern, kod nesanice, glavobolje .

LJUBIČICA 38b79aa3-3524-4e96-8e26-684ee8aa1bb8-ljubicica---
Na vrh Go down
https://opera.bosnianforum.com
anemona
Administrator
Administrator
anemona

Female
Registracija : 2009-08-11
Godine : 68
Komentari : 8565
Mjesto : Beograd
Mood : legende odlaze u legendu...

LJUBIČICA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LJUBIČICA   LJUBIČICA EmptyFri Oct 16, 2009 10:09 pm

Moji omiljeni-ljubicica,anemona,LJUBIČICA 46193,magnolija-Ljubicica na prvom mestu...Berem je svakog proleca-ima je dosta kod mene u Zvezdarskoj sumi.Naj lepsi miris na svetu-a plus jako lekovita.

Bravo Milorade za izbor. LJUBIČICA 863415
Na vrh Go down
Milorad
Super Administrator
Super Administrator
Milorad

Male
Registracija : 2008-12-06
Godine : 55
Komentari : 5587
Mjesto : Banja Luka

LJUBIČICA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LJUBIČICA   LJUBIČICA EmptyFri Oct 16, 2009 10:16 pm

anemona (citat):
Moji omiljeni-ljubicica,anemona,LJUBIČICA 46193,magnolija-Ljubicica na prvom mestu...Berem je svakog proleca-ima je dosta kod mene u Zvezdarskoj sumi.Naj lepsi miris na svetu-a plus jako lekovita.

Bravo Milorade za izbor. LJUBIČICA 863415

hvalaaaa Very Happy
Na vrh Go down
https://opera.bosnianforum.com
Sponsored content

LJUBIČICA Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LJUBIČICA   LJUBIČICA Empty

Na vrh Go down

LJUBIČICA
Na vrh 
Stranica 1/1