Opera.top-forum
Dobro dosli na "OPERA.TOP- PORTAL"
Pozivam vas da se potpuno besplatno
registrujete i ucestvujete u daljnjem
uredjivanju Portala i diskutovanja na
"OPERA.TOP-FORUMU"
Hvala !!!
Opera.top-forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Opera.top-forum


 
HomePortalTražiRegistracijaLogin

 

 Ugradnja auto-plina (gasa)- saznajte sve sto niste znali

Go down 
AutorPoruka
Milorad
Super Administrator
Super Administrator
Milorad

Male
Registracija : 2008-12-06
Godine : 51
Komentari : 5587
Mjesto : Banja Luka

Ugradnja auto-plina (gasa)- saznajte sve sto niste znali Empty
KomentarNaslov komentara: Ugradnja auto-plina (gasa)- saznajte sve sto niste znali   Ugradnja auto-plina (gasa)- saznajte sve sto niste znali EmptyWed Sep 02, 2009 2:33 am

Auto-plin, poznatiji kao propan-butan plin odnosno ukapljeni naftni plin, internacionalno označen kao LPG (Liquified Petroluem Gas), smjesa je ugljikovodika koja se zbog svojih kemijskih svojstava može koristiti kao pogonsko gorivo kod motora s unutrašnjim sagorijevanjem. Njegova povoljna svojstva otkrivena su još 40-ih godina prošlog stoljeća, a do ekspanzije upotrebe auto-plina dolazi u naftnoj krizi 70-ih godina i početkom 80-ih godina. Naime, auto-plin je u pravilu upola jeftiniji od benzina, ali to nije jedina njegova prednost. Propan-butan plin izgara potpuno, pa tako ne dolazi do gubitka goriva u ispušnim plinovima, a niti do emisije štetnih čestica čađe, pepela ili slično. Također ispušni plinovi ne sadrže otrovne sastojke poput olova ili sumpora, a emisije toksičnog ugljičnog monoksida su znatno reducirane (2 do 5 puta!). Emisija dušičnih oksida, posebno opasnih kod visokih temperatura, smanjena je za 30 - 65%, a ugljičnog dioksida 12%. Jedino čega više izlazi iz ispušne cijevi motora pogonjenih propan-butan plinom je - vodena para.Upravo je sve snažnija ekološka svijest glavni razlog sve većoj upotrebi auto-plina kao pogonskog goriva za automobile u Europi, u gradovima i naseljenim mjestima u kojima razina onečišćenja dostiže alarmantni nivo. Stoga mnoge države potiču ugradnju plinskih uređaja u osobne automobile, a gdje god je to moguće sredstva javnog gradskog prijevoza prilagođuju se za pogon propan-butan plinom. Kada bi većina automobila vozila na propan-butan plina zrak bi u urbanim sredinama bio višestruko čišći, nestali bi problemi s kritičnim razinama štetnih plinova, podigla bi se kvaliteta života u urbanim sredinama, a uvelike bi se smanjio i efekt staklenika od emisija plinova koje ispuštaju automobili. U razvijenim sredinama ekologija je osnovni razlog ugradnji plinskog uređaja u automobile, no ne treba zaboraviti ni ekonomske koristi, koje će zasigurno biti od odlučujućeg značaja za većinu hrvatskih vozača. Naime, cijena litre propan-butan plina u svim se državama Europe, ali i kroz povijest kretala u rasponu 40 - 65% cijene litre benzina. Kako se cijena benzina mijenja tako se mijenja i taj odnos, no nikad drastično. Uz trenutnu cijenu litre Eurosupera 95 od 6.70 kn/l i cijenu auto-plina od 3.05 kn/l, lako je izračunati kako je auto-plin kao pogonsko gorivo od benzina jeftiniji za više od 50%! Ipak, treba računati na činjenicu da automobil u vožnji troši više plina od benzina i to oko 10%. Dodamo li i tu stavku u računicu, ispada da se ušteda zaokružuje na 50%.

Dakle, vožnja na auto-plin točno je upola jeftinija od vožnje na benzin! Prevedeno, to znači da od onog što se ranije plaćali svakih, za recimo 100 kilometara vožnje, ugradnjom plinskog uređaja sada pola možete vratiti sebi u džep! Tako ćete kroz određeni broj kilometara (koji ovisi o cijeni plinskog uređaja i potrošnji goriva) isplatiti cijenu ugradnje plinskog uređaja, i poslije toga se voziti upola jeftinije, a čitavo vrijeme znatno pridonosite čistoći zraka koji svi udišemo. Također, vožnjom na auto-plin produžuje se vijek trajanja vitalnih dijelova motora. U plinu nema prljavština koje onečišćuju i kvalitativno troše motorno ulje, koje zbog toga ne gubi svoja svojstva (vidljivo je to po boji ulja koje ne tamni) i može se produžiti interval izmjene, što također donosi uštedu. Iz istog razloga, uvelike se produžuje vijek trajanja katalizatora i lambda sonde, čija je izmjena vrlo skupa.

Ugradnja auto-plina (gasa)- saznajte sve sto niste znali Logo-landirenzo

Sve prisutniji trend ugradnje uređaja za pogon automobila propan-butan plinom u Europi, zbog značajnih ekoloških prednosti rezultirao je razvojem i napretkom ove tehnologije. Jedan od vodećih proizvođača plinskih uređaja, talijanski LANDIRENZO, nakon IGS-a, sistema direktnog ubrizgavanja plina razvio je novu generaciju ovog uređaja pod nazivom OMEGAS, koji može djelovati u dva režima - kao korektor, prevodeći naredbu za ubrizgavanje benzinskog injectiona ili kao potpuno samostalni, paralelni sistem koji sam adaptira ubrizgavanje plina.


Ugradnja plina

Ugradnja uvelike ovisi o vozilu u koje se plinski uređaj ugrađuje. Konstrukcija i oblik vozila određuju veličinu i smještaj spremnika za plin, a sustav napajanja motora gorivom određuje i sustav napajanja plinom.
Tako je ugradnja plinskog uređaja najjednostavnija kod vozila sa rasplinjačem, dok motori sa ubrizgavanjem i katalizatorom zahtijevaju više posla. Sukladno tome raste i cijena ugradnje

Ugradnja plina u vozila sa karburatorom

Da biste uspješno konvertovali vozilo sa karburatorom da koristi TNG kao pogonsko gorivo potrebno je da odaberete komponente u zavisnosti od snage i modela automobila, i da se opredjelite za jednu od dvije tehnologije u kojima se konverzija može uraditi.

Prva tehnologija konverzije je VAKUMSKO-PNEUMATSKA. Glavna odlika ove tehnologije je da je jeftina i pouzdana. Protok gasa se kontroliše preko prekidača i reduktora koji po principu vakuma vuče TNG iz rezervoara.

Druga je ELEKTRONSKA. Ona je novija i nešto skuplja,ali je rad cijelog sistema bolji. Uređaj i automobil rade stabilnije. Protok gasa se kontroliše preko prekidača i elektro-reduktora,koji su identični onima koji se koriste za konverziju novijih vozila sa injection ubrizgavanjem.

Odlika ovih dviju tehnologija je da se uređaji uz pravilnu ugradnju mogu optimalno podesiti u smislu snage i potrošnje. Optimalno podešen automobil ima do 10% manju snagu i do 20% veću potrošnju.

Ugradnja plina u vozila sa injection ubrizgavanjem bez lambda sonde

Sama instalacija i specifikacija djelova za uredaj za konverziju vozila sa injection ubrizgavanjem je slicna onoj kod vozila sa karburatorom. Razlika je u tome što se koriste kompleksnije i novije komponente sa elektronskom kontrolom (prekidač i raduktor). Mješac je i u ovoj tehnologiji ključ velike snage i manje potrošnje.

Tehnologija konverzije je identična ELEKTRONSKOJ za vozila sa karburatorom. Razlika je u prekidaču i sto je ovdje elektroventil benzina nepotreban, njega zamjenjuje emulator koji povezuje prekidač sa elektronskim diznama. Preko emulatora se kontroliše protok benzina. Nikako ne dozvolite da vam mjesto originalnog emulatora presjecaju dizne i ugradiju razne releje.

Pravilno ugraden uređaj se može optimalno podesiti u smislu snage i potrošnje. Optimalno podešen automobil ima do 10% manju snagu i do 20% veću potrošnju.

Ugradnja plina u vozila sa injection ubrizgavanjem lambda sondom i metalnom usisnom granom

Ova vozila imaju benzinski kompjuter i jedini način da se oni uspješno konvertuju na rad na TNG su kompjuterizovani gasni sistemi. Kontrola rada cijelog sistema je kompjuterizovan i ako se instalacija uradi u skladu sa uputstvima i pravilima jednom podešen auto nikad neče doći na štelovanje.

Za svaki automobil postoji posebna, detaljna i precizna šema za instalaciju. LANDIRENZO kao prvi proizvođač AutoGasnih uređaja za ove automobile izdaje MEĐUNARODNU GARANCIJSKU KNJIŽICU. INSTALACIJA BEZ GASNOG KOMPJUTERA JE GREŠKA I NIKAKO SE NE PREPORUČUJE.TADA SE SNAGA I POTROŠNJA NEMOGU KONTROLISATI,MOTOR RADI NESTABILNO, KADA SE VRATI NA BENZIN BENZINSKI KOMPJUTER PRIJAVLJUJE GREŠKU I MORA NA SEVIS.

Odlika tehnologije je, da automobil radi izuzetno stabilno. Kvalitetno ugrađena oprema I podešen automobil ima do 5% slabiju snagu i do 15% veću potrošnju od benzinske.

Ugradnja plina u vozila sa plastičnom usisnom granom i sekvencionalnim ubrizgavanjem benzina

OMEGAS MODULAR COMMON RAIL GAS INJECTION SYSTEM je revolucionarni sistem ubrizgavanja sa izuzetno naprednom tehnologijom.Uređaj radi na principu direktnog Common rail ubrizgavanja gasa i rješava u potpunosti probleme detonacija plastične usisne grane i rad sa komplikovanim benzinskim kompjuterom.

Princip rada je MASTER-SLAVE. Benzinski kompjuter upravlja radom motora kad radi na benzinu i kad koristi TNG. Kad radi na TNG, tada OMEGAS kompjuter služi samo kao prevodilac komandi,a kontrola svih parametara motora je i dalje benzinski kompjuter. Ovo je prvi sistem kod koga protok gasa od rezervoara ka motoru ide na bazi prirodne razlike u pritiscima,bez ikakve stimulacije bilo vakuma bilo elektro asistencijom.

Ovdje više nema mješača već se putem injektora vrši direktno ubrizgavanje TNG-a.

Uz OMEGAS izdaje MEĐUNARODNU GARANCIJSKU KNJIŽICU.

Gubitak snage je samo do 5%.

Preporučuje se da se ovaj sistem ugrađuje kod vozila kod kojih se očekuje ista snaga kao kad motor vozila radi na benzin i kod vozila sa željeznom usisnom granom sa komplikovanim benzinskim komputerom. Sva vozila proizvedena od 1998. godine koja imaju benzinski kompjuter se moraju raditi u OMEGAS u.

_________________
www.banjaluka-info.com

Ugradnja auto-plina (gasa)- saznajte sve sto niste znali Banjal10
Na vrh Go down
https://opera.bosnianforum.com
 
Ugradnja auto-plina (gasa)- saznajte sve sto niste znali
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Opera.top-forum :: LIFESTYLE :: AUTOMOBILIZAM-
Idi na: