|
| Pesme poznatih | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
anemona Administrator
Registracija : 2009-08-11 Godine : 68 Komentari : 8565 Mjesto : Beograd Mood : legende odlaze u legendu...
| Naslov komentara: Pesme poznatih Mon Sep 21, 2009 8:31 pm | |
| .. LJUBAV ....
O, da mi je nesto pa da budem reka, pa da tečem ispred tvoje kuće male, pevajući tebi, da razbijem vale, o pragove gde ti staje noga meka.
Pa kad niz pragove siđes sa ibrikom da zahvatiš vode, da ti zgrabim ruke prigrlim te sebi u svoje klobuke, i da tebe, draga, vše ne dam nikom.
Na dušeku trava i mojih smaragda, kao nimfa moja, da počivaš svagda, i da niko ne zna tvoje mesto gde je .
Samo moje oči da gledaju u te, samo moje sve dubine i sve kute da lepota tvoja osiplje i greje .....
*** Aleksa Šantić *** | |
| | | anemona Administrator
Registracija : 2009-08-11 Godine : 68 Komentari : 8565 Mjesto : Beograd Mood : legende odlaze u legendu...
| Naslov komentara: Re: Pesme poznatih Mon Sep 21, 2009 8:33 pm | |
| ... JESEN ...
Prošla je bura, stišale se strasti, I ljubav s njima sve je bliže kraju; Drukčije sada tvoje oči sjaju - U njima nema ni sile ni vlasti.
Ja čujem: naša srca biju tiše, Tvoj stisak ruke nije onaj prvi; Hladan, bez duše, bez vatre i krvi, Kô da mi zbori: nema ljeta više!
Za društvo nekad ne bješe nam stalo, O sebi samo govorismo dugo; No danas, draga, sve je, sve je drugo: Sada smo mudri i zborimo malo…
Prošlo je ljeto! Mutna jesen vlada. U srcu našem ni jednog slavuja; Tu hladan vjetar svele ruže ljulja, I mrtvo lišće po humkama pada …
*** Aleksa Šantić *** | |
| | | | anemona Administrator
| Naslov komentara: Re: Pesme poznatih Mon Sep 21, 2009 8:41 pm | |
| ... ČEKAJ ME ....
Cekaj me, i ja cu sigurno doci, samo me cekaj dugo. Cekaj me, i kad zute kise noci ispune tugom. Cekaj, i kad vrucine zapeku, I kada mecava brise, cekaj, i kada druge nitko ne bude cekao vise. Cekaj i kada pisma prestanu stizati iz daleka, cekaj, i kada cekanje dojadi svakome koji ceka.
Cekaj me, i ja cu sigurne doci. Ne slusaj kad ti kazu kako je vrijeme da zaboravis i da te nade lazu. Nek' povjeruju i sin i mati da vise ne postojim, neka se tako umore cekati i svi drugovi moji, i gorko vino za moju dusu nek' piju kod ognjista. Cekaj. I nemoj sjesti s njima, i nemoj piti nista.
Cekaj me, i ja cu sigurno doci, sve smrti me ubiti nece. Nek' rekne tko me cekao nije: Taj je imao srece! Tko cekati ne zna, taj nece shvatit, niti ce znati drugi da si me spasila ti jedina cekanjem svojim dugim. Nas dvoje samo znat cemo kako prezivjeh vatru kletu, - naprosto, ti si cekati znala kao nitko na svijetu ..... !
*** Konstantin Simonov ***
| |
| Naslov komentara: Re: Pesme poznatih Mon Sep 21, 2009 8:49 pm | |
| .... VEČERAS NEĆU BEZ LJUBAVI ZASPATI ...
Veceras ne smijem zaspati bez ljubavi, ostavila si ptice i njihov glas u meni, a prije polaska obecala mi u vazi lišce. Izbrojio sam šume svih kontinenata, bit ce najljepši park na našoj postelji, i pozdravit cu sve to ubrano lišce, kad šuštanjem donese bjelinu tijela.
Veceras ne želim zaspati bez ljubavi, topli je miris tvoga željenoga bica ovio moj san vitkim bijelim rukama. Umivam se dodirima njihove mekoce, a ti s pticama preko na susjednom nebu, cas ocima sokove lišca nemirno sanjaš, cas srebrnim perjem moju želju grliš.
Veceras ne cu zaspati bez ljubavi, osjecam kako me kroz lišce dozivaš, i moj pogled zaustavljaš na svom nebu. Ponovno te srecem i ponovno imam, usnama ljubim obrise tvoga srca, a kiša sa tvojih krila pada na uske ulice i donosi smirenje nad krošnje grada.
Zbog toga ne mogu zaspati bez ljubavi, ne umijem, mila moja, bez tebe snivati, jer tamo u gnijezdu neobicne noci, gdje tvoji poljupci dubinom postoje, u šuštanju lišca radaš ptice za mene i njihovu ljubav u moju dušu slažeš. Veceras ne cu bez ljubavi zaspati.
*** Zal Kopp ***
| |
| | | Riverdance Legenda foruma
Registracija : 2009-08-05 Godine : 60 Komentari : 1026
| Naslov komentara: Re: Pesme poznatih Tue Sep 22, 2009 12:27 am | |
| Santa Maria della salute Oprosti, majko sveta, oprosti, sto nasih gora pozalih bor, na kom se, ustuk svakoj zlosti, blazenoj tebi podize dvor; prezri, nebesnice, vrelo milosti, sto ti zemaljski sagresi stvor: Kajan ti ljubim preciste skute, Santa Maria della Salute.
Zar nije lepse nosit' lepotu, svodova tvojih postati stub, nego grejuci svetsku lepotu u pep'o spalit' srce i lub; tonut' o brodu, trunut' u plotu, djavolu jelu a vragu dub? Zar nije lepse vekovat' u te, Santa Maria della Salute?
Oprosti, majko, mnogo sam strad'o, mnoge sam grehe pokaj'o ja; sve sto je srce snivalo mlado, sve je to jave slomio ma', za cim sam cezn'o, cemu se nad'o, sve je to davno pep'o i pra', na ugod zivu pakosti zute, Santa Maria della Salute.
Trovala me je podmuklo, gnjilo, al' ipak necu nikoga klet'; stagod je muke na meni bilo, da nikog za to ne krivi svet: Jer, sto je dusi lomilo krilo, te joj u jeku dusilo let, sve je to s ove glave sa lude, Santa Maria della Salute!
Tad moja vila preda me granu, lepse je ovaj ne vide vid; iz crnog mraka divna mi svanu, k'o pesma slavlja u zorin svit, svaku mi mahom zaleci ranu, al' tezoj rani nastade brid: Sta cu od milja, od muke ljute, Santa Maria della Salute?
Ona me glednu. U dusu svesnu nikad jos takav ne sinu gled; tim bi, sto iz tog pogleda kresnu, svih vasiona stopila led, sve mi to nudi za cim god ceznu', jade pa slade, cemer pa med, svu svoju dusu, sve svoje zude, -svu vecnost za te, divni trenute!- Santa Maria della Salute.
Zar meni jadnom sva ta divota? Zar meni blago toliko sve? Zar meni starom, na dnu zivota, ta zlatna vocka sto sad tek zre? Oh, slatka vocko, tantalskog roda, sto nisi meni sazrela pre? Oprosti meni gresne zalute, Santa Maria della Salute.
Dve u meni pobise sile, mozak i srce, pamet i slast. Dugo su bojak strahovit bile, k'o besni oluj i stari hrast: Napokon sile sustase mile, vijugav mozak odrza vlast, razlog i zapon pameti hude, Santa Maria della Salute.
Pamet me stegnu, ja srce stisnu', utekoh mudro od srece, lud, utekoh od nje - a ona svisnu. Pomrca sunce, vecita stud, gasnuse zvevde, raj u plac briznu, smak sveta nasta i strasni sud. - O, svetski slome, o strasni sude, Santa Maria della Salute!
U srcu slomljen, zbunjen u glavi, spomen je njezim sveti mi hram. Tad mi se ona od onud javi, k'o da se Bog mi pojavi sam: U dusi bola led mi se kravi, kroz nju sad vidim, od nje sve znam, za sto se mudracki mozgovi mute, Santa Maria della Salute.
Dodje mi u snu. Ne kad je zove silnih mi zelja navreli roj, ona mi dodje kad njojzi gove, tajne su sile sluskinje njoj. Navek su sa njom pojave nove, zemnih milina nebeski kroj. Tako mi do nje prostire pute, Santa Maria della Salute.
U nas je sve k'o u muza i zene, samo sto nije briga i rad, sve su miline, al' nezezene, strast nam se blazi u rajski hlad; starija ona sad je od mene, tamo cu biti dosta joj mlad, gde svih vremena razlike cute, Santa Maria della Salute.
A nasa deca pesme su moje, tih sastanaka veciti trag; to se ne pise, to se ne poje, samo sto dusom probije zrak. To razumemo samo nas dvoje, to je i raju prinovak drag, to tek u zanosu proroci slute, Santa Maria della Salute.
A kad mi dodje da prsne glava o mog zivota hridovit kraj, najlepsi san mi postace java, moj ropac njeno: "Evo me, naj!" Iz nistavila u slavu slava, iz beznjenice u raj, u raj!
U raj, u raj, u njezin zagrljaj! Sve ce se zelje tu da probude, dusine zice sve da progude, zadivicemo svetske kolute, zvezdama cemo pomerit' pute, suncima zasut' seljanske stude, da u sve kute zore zarude, da od miline dusi polude, Santa Maria della salute Laza Kostić | |
| Naslov komentara: Re: Pesme poznatih Sat Nov 21, 2009 10:16 pm | |
| Žena - Desanka MaksimovićSrce mi je milosti izvor; moje reči se uz rane previjaju kao listovi lekovitog bilja, koraci mi umeju da vode i one što lutaju bez cilja. Mene privlače oči nesrećnika i čela samoubica nesanicom ispijena. Sa mog čita se lica da sam deset puta sestra pa jednom žena. Ne bih mogla voleti bez tuge. Rodjena sam da na krilu nišem bolove čije dok ih ne ublažim, rodjena nad čijim snovima nemirnim da uplašeno dišem. Ne bih mogla voleti bez tuge ni radosna priviti na nedra. Ne bih mogla pružiti ruku onom kom laka su jutra, a uzglavlja vedra. Rodjena sam da živim za drugog. Preliva se samilost srcu preko rubova. Na dlanima mi piše da umeju da vidaju, u očima da umeju da greju, na usnama da gorčinu skidaju. | |
| Naslov komentara: Re: Pesme poznatih Sat Nov 21, 2009 10:18 pm | |
| H. Hese - Šala
Moje pesme stidljivo kucaju na tvoja vrata da se pred tobom poklone: hoćeš li mi otvoriti? Moje pesme imaju zvuk svile poput šuštanja tvoje haljine u predvorju Moje pesme mirišu kao ljupki zumbul u tvom vrtu. Moje su pesme u boju krvi odevene, u boju haljine tvoje šuštave i sjajne. Moje najlepše pesme blistaju, one su kao ti! Pred vratima stoje da ti se poklone: hoćeš li mi otvoriti? | |
| Naslov komentara: Re: Pesme poznatih Sat Nov 21, 2009 10:20 pm | |
| Herman Hesse - Biti srećan
U životu ne postoji nikakva dužnost osim dužnosti: biti srećan. Samo smo zato na svetu, a sa svim dužnostima, svim moralom i svim zapovijedima retko činimo jedno drugoga srećnim, jer i sebe time ne činimo srećnima. Ako čovek može biti dobar, može to samo onda kada je srećan, kada u sebi ima sklada, dakle kada voli. To je bilo učenje, jedino učenje na svetu. To je rekao Isus, To je rekao Buda, To je rekao Hegel. Za svakoga je na ovome svetu jedino važno njegovo vlastito najunutarnjije, njegova duša, njegova sposobnost da voli. Ako je ona u redu, onda je svejedno jede li se proso ili kolači, nose li se dragulji ili rite; onda svet zvuči zajedno s dušom, onda je dobro. | |
| Naslov komentara: Re: Pesme poznatih Sat Nov 21, 2009 10:21 pm | |
| Desanka Maksimovic - Slovo o ljubavi
Ako se volite ljubavlju koja buja u samći, od razdaljine, koja je više od sna nego od svesti, i po rastanku drhtćete od miline, mognete li se još ikada sresti. Vi koji se volite ljubavlju isposnika, sa strahom od sagrešenja, koji kao ptica o kavez lomite krila, sećaćete se uvek jedno drugom lika. I po rastanku zamreti vam neće gušena htenja. Ako zbog nje patiš od nesanice i u ponoć hodaš budan po bašti, ako te lomi neutoljena želja luda, sćanja na nju nikad se nećes spasti. Onih s kojima se igramo oko vatre, a bojimo se da je dodirnemo, s kojima idemo kraj ponora nezagrljeni i nemi, sećaćemo se dugo ma i zavoleli zatim druge. Ako je želis bezgranično, a sediš kraj nje bez glasa slušajući bajku koja se u vama rađa, svanuću slično, pamtićeš je i kad se zima pred tobom zabelasa. Ako veruješ sedeći uz nju da je ljubav maslačkov puhor koji svaki dodir može da strese, ako voliš u njoj san i dete, ako ti je bez nje pusto i gluho, misao na nju budiće te i kad se rastanete. Zauvek se pamte oni s kojima se grlili nismo, čije su nam usne ostale nepoznate, kojima smo samo s proleća, u snu, pisali pismo. Oni koji se kao reke ne mogu sliti, među kojima nema spojnog suda krvi i krvi vrele, a srca im se dozivaju ludo, zaboraviti se neće ni kad im duše budu posedele. Ako vam je ljubav nož u srcu, a bojite se taj nož izvući, kao da ćete tog časa umreti, pamtiće te on, setiće te se i umirući. Oni zbog kojih srca osećamo kao ranu, ali ranu zbog koje se jedino živi, u sećanje nam banu i kad zavolimo druge - i osetimo se nesrećni i krivi. | |
| Naslov komentara: Re: Pesme poznatih Sat Nov 21, 2009 10:23 pm | |
| Vera Pavladoljska - Matija Beckovic
Lukavica je htela da me nadlukavi Punio se mesec u avgustu kao lokva Ispaljivane pune duge preko jezera i glava Na radilistima u rudnicima boksita Ubedjivao sam nepoznate ljude U tvoje ime Vera Pavladoljska Gresile su pijane ptice u prostoru Prepelica je kljunom gore okretala Svest je mrcala medju liticama Gonjen tocilima krsima i gubom Do grla u zivom blatu mislio sam Koliko si me volela Vera Pavladoljska Mrak je u mraku sjao kao zivotinja Grom u lancima camio za brdima Molio sam za sluh fizickih radnika Divio se njihovom surovom apetitu Zaklinjao jednog gluvonemog mladica Da izgovori tvoje ime Vera Pavladoljska Ceo dan u nebu izgoreo mesec Pod laznim imenom leci svoj pepeo U mrcavi medju dvojnicima Dok muzika sneg u usi ubacuje Kleo sam se u obe ruke narocito desnu Da te nisam voleo Vera Pavladoljska Udvarao se nepoznatoj devojci U kanjonu Tare kod Kolasina Govorio istine na svim jezicima Zario i palio da ih poveruje Dok je cutala secao sam se Da si mi najkrupnije lazi verovala Vera Pavladoljska Pevao je slavuj sa grlom grlice Sve na svetu me na te podsecalo Hvalio sam se da si luda za mnom Cela plaza da ti se uzalud udvara Kako te teram da ides iz glave I kako neces Vera Pavladoljska Kulo crnog zara pod slepim ocima Zarazna zvezda sve i svasta sazdi Dok mi se padobran nije otvarao I kad sam u zavicajne bezdane padao Pricali su da te zovem iz sveg glasa Al nisam priznavao Vera Pavladoljska Ronio u najdublje bezao u gore Da te glasno zovem da niko ne cuje Bio sujeveran - pitao prolaznike Kako tvoje lice zamisljaju Ceznuo da ceo dan prolazis kraj mene Pa da se ne okrenem Vera Pavladoljska Na ljubavnoj promaji izmedju dve zvezde Nevidljivi uhoda ima nesto protiv Zedj za rakijom je slicna fantaziji U teretnom kamionu koji juri snegu usred leta Bile su dve usne nepismenih zena Po ugledu na tvoje Vera Pavladoljska Po nevremenu sam lovio na ruke Med zlatnih meridijana u vodi Opisivao oci jedne zene mesec dana U vozovima bez reda mnoge saputnice u prolazu Ubedio da su mi sve sto imam u zivotu Misleci na tebe Vera Pavladoljska Pita za mene metak lutalica Sada me pogresno trazi oko zemlje Vucen tajnim magnetom mog cela Napija mesec da prokaze gde sam Zlostavlja mora kusa vazduh i podmicuje Ti ces me izdati Vera Pavladoljska Traje monotona biografija sunca Sve sijalice gore usred dana Slovoslagaci su srecni dok ovu pesmu slazu Vazduh ne shvata da sam sebe bombarduje Jedan od vlasica sklon je porocima I jedni i drugi vetrovi te ogovaraju Nekoliko drzava tvrdi da si njina Ti si na svoje ime ljubomorna Kablogrami se u dubokoj vodi kvare Niko ne zna gde su slova tvog imena U mrtvim i laznim jezicima u pogresnim naglascima U rukopisu zvezda po nekoj samoj vodi Ko ce uhvatiti sjaj samoglasnika Koje ptica kuka Vera Pavladoljska | |
| Naslov komentara: Re: Pesme poznatih Sat Nov 21, 2009 10:25 pm | |
| Leonard Cohen - Ja sam tvoj
Ako želiš ljubavnika But ću to što tražiš Ako ljubiš druge draži Na mom licu biće krinka Ako pak za srodnu dušu moliš Rukom me privlači Ili-ako voliš,mahnito istuci, Ovde sam Sasvim tvoj Ako šakom treba se potući I u ring ući Za liječnikom, ako srce zebe, Pregledat ću pomno Svaki deo tebe Tvoj ću vozač biti Samo stupi Il me smesti u vozilo svoje Svejedno je Ja sam tvoj Da,mesec odveć sjaji Lanac grubo steže, Pa zla zver ne sanja A ja lutah svugde dokle pamet seže Kroz sva obećanja I znana i neznana I neodržana Nikad žena natrag se ne vraća Pa sve da od boli kolena se tope Ili da ko stene prostrem se pred stope Zavijam sred leta Grbem posred srca Param prekrivače Il' zavapim jače:”Molim” Sav u muci toj Jas am tvoj. Pa i ako usneeš U trenutku,negde, usred ceste, Upravljač je moj Ili ako gradom zaželiš prošetat Nestat ja ću s maglom,kradom Ustrebaš li oca za buduće dete Samo kaži Ili tek šetača po peščanoj plaži Jas am tvoj Ako želiš ljubavnika Bit ću to što tražiš Ako ljubiš druge drazi Na mom licu bit će krinka. | |
| Naslov komentara: Re: Pesme poznatih Sat Nov 21, 2009 10:27 pm | |
| Matija Bećković
Ako jednom stavis na gramofon moje srce, Cuces ono sto sam izmislio samo da bih tebi rekao: "Mozak svih biljaka, mozak svakog drveta nalazi se u zamlji, Da li je tamo vec i mozak covecanstva?" Javno iznosim recenice kojima sam te osvojio, Govoreci o drugim stvarima govorio sam o tebi, Pucajuci u plafon izjavljivao sam da te volim I sve sto sam lepo rekao o drugima tebi je namenjeno, Dok sam s tobom govorio telefonom Moja krv je tekla zicom do tvojih usta I telefonska mreza se pretvarala u krvotok, Kao sto se bolest pismom prenosi iz drzave u drzavu, Kao sto stotine koza ubijenih zivotinja cine tvoju bundu, Kao sto je u mojoj glavi prostor manji od ovog izvan nje, Tako je i u mojoj utrobi sapeto nesto vece od mene. Ja, sin zenin, kceri covekova, tebi sam ovako govorio: "Ako eksplozija provetri utrobu zemlje Izletece iz nje kamenje vece od nase planete, Oko bivse zemlje ostace kao kavez nagoreli meridijani, Kao konstrukcije porusenih hangara, Kao kosturi konja na nekoj visoravni. " Neka mi bude zabranjeno da te volim, Hocu da ispastam, hocu da pokazem sta mogu da ucinim za tebe. Neka mi na ledja natovare betonsku kuglu, Hocu da zamenjujem gipsanog roba na ulazu u tvoju kucu! Neka postari odbiju da ti uruce moja pisma, Neka mi bude zabranjena upotreba javnog saobracaja i telefona. Sve sto je receno o buducnosti, Da je receno o tebi, bilo bi istinito i ne bi propalo. Da je uzidano u tebe ono sto je uzidano u hramove, Sve to ne bi bilo besmisleno. Ono sto se govori tudjim zenama ja sam govorio tebi, Iz punih pluca pod slemom i pod punom ratnom spremom, Jer nista ne zasluzuje himne i toliku patetiku osim ljubavi Zato sto me volis ja volim sve ostalo, I nikome ne zelim zlo. Moja ljubavi, digla si me toliko visoko Da i kad bih pao - do zemlje bi se naziveo! Dizem primitivnu buku kao sto sneg grmi i dimi se u klancima, Da si muskarac imao bih najboljeg druga! Neka se izvrne sav svet i na levak sruci u tebe, Neka nice drvece koje niko nije posadio. Neka se niko ne pridrzava svojih oblika i granica, Neka tresnje, neka jabuke ne budu okrugle, Nego kakve god i kolike god hoce, Neka se slonovi uvuku u misje rupe! Neka moju dusu grubo istovare na prvom djubristu, Neka najjaci glasovi sruse sve plafone, Neka se nebesa otarase snega i kise, Neka sve ostane cisto i slobodno, Neka samo moji prsti budu prljavi od mastila, I neka se proglasi ludakom Svako ko pomisli da te vise voli! | |
| Naslov komentara: Re: Pesme poznatih Sat Nov 21, 2009 10:28 pm | |
| Matija Bećković - Kad dođes u bilo koji grad
Kad dođes u bilo koji grad A u bilo koji grad se dolazi vrlo kasno Kad dođes vrlo kasno u bilo koji grad Ako taj grad slučajno bude Valjevo Gde sam i ja došao Doći ćeš putem kojim si morao doći Koji pre tebe nije postojao Nego se s tobom rodio Da ideš svojim putem I sretneš onu koju moraš sresti Na putu kojim moraš ići Koja je bila tvoj život I pre nego što si je sreo I znao da postoji I ona i grad u koji si došao. Kad dođes u bilo koji grad Odakle bilo Iz Veljeg Dubokog ili Kolašina Ili niotkud sasvim svejedno Kod odeš od svoje kuće Bilo kuda Samo da što pre odeš I dođes u bilo koji grad Recimo u Valjevo Kad god da dođeš Doći ćeš vrlo kasno Jer se dugo putuje Dok dođe u tvoj život I tu se zauvek zaustavi Ona koja je prema tebi krenula Iz velike daljine Odnekud iz Ruskog Jerusalima Sa Kavkaza iz Pjatigorska U kome nikad nije bila I zvala se kako se zvala Recimo Vera Pavladoljska I izgledala kako je izgledala Kako više niko na svetu ne izgleda. Kod dođes u bilo koji grad A u bilo koji grad se dolazi vrlo kasno Jer gradovi su uvek daleko I u njih se dolazi iz daljine A svako putovanje se oduži Jer svi misle jedino o povratku Mada povratka nema A ko god odluči da putuje Mora krenuti jednog dana A kad god krene Krenuće u ono doba U koje uvek neko kreće od kuće Obično u nedelju Kad si i ti krenuo A kad god je nedelja Najčešće si u nekom drugom gradu A u kojem god da budeš Recimo u Valjevu Biće to jedini grad U kome si oduvek bio I čim si čuo njeno ime I pre nego što si je sreo Oduvek si je znao I voleo već vekovima. Kad dođes u bilo koji grad A u bilo koji grad se dolazi vrlo kasno Kad dodjes vrlo kasno u bilo koji grad Ako taj grad slučajno bude Valjevo Doći ćeš korakom koji dvostruko odjekuje Tvojim i batom još nekoga Ko s tobom putuje I glas mu ide po vetru U dan neobičan za to doba godine Da ni sam nećeš biti siguran Ni koji je to grad Ni koji su tvoji koraci Samo ćeš poznati onaj glas Koji ne ide po vetru Nego se javlja u tebi U dan neobican za to doba godine Kad nije ni bilo vreme da budeš u Valjevu U koje si došao kao neznanac Ne znajući nikoga Ni grad ni Veru Pavladoljsku Ni da se zavole najviše Oni što se znaju najmanje. Kad dođeš u bilo koji grad A u bilo koji grad se dolazi vrlo kasno Kad dođes vrlo kasno u bilo koji grad Svet će postati uspomena na nju I neće biti ni jednog mesta na zemlji Gde te neće sačekivati Ni ogledala u kojem je nećeš videti Ni plave kose koja nije njena Ni oblaka bez njenog svilenog osmeha Zapamtio je prostor Gora i voda Onakvu kakvu si je prvi put video U bilo kojem gradu Recimo u Valjevu U Karađorđevoj ulici Između Pošte i Suda I evo nailazi ono doba godine Ili tvoga života Kad su sve žene ona I nose njenu glavu Ali ni jedna celu A ona živi nepoznata među ljudima Odmara se od tebe i od svog imena Ali ma gde živela i ma ko bila Znaćeš da je to ona I da ne može biti niko drugi Jer nikog drugog na tvom svetu nema. Kad dođeš u bilo koji grad A u bilo koji grad se dolazi vrlo kasno Kad dođes vrlo kasno u bilo koji grad Recimo u Valjevo Okružiće te deca kao svakog pridošlicu I u celom gradu nećeš poznavati nikog Jer su svi otišli I s tim bi se nekako pomirio Ali niko se ne vraća Sve je gotovo a još nikoga nema Niti ima čvrstih obećanja Da ćemo se ponovo sresti I to je ono što najviše zabrinjava Pa ipak čovek nije manje nego voda Pa voda ne umire Niti je smrt nešto Što se na svetu događa prvi put I da živimo hiljade godina Prošle bi kao jedna Jer godine su tu da dođu i odu Ali sve što je njino Nije Vera Pavladoljska Koja ti je dala što ni sama nije imala I uvek bila pomalo u oblacima I u njih se konacno preselila Ali dok iko ikom čita ovu pesmu Ona se rađa sve svilenijeg osmeha I nema ništa sa grobljem i smrću. Kad dođes u bilo koji grad A u bilo koji grad se dolazi vrlo kasno Kad dođes vrlo kasno u bilo koji grad Sve će ti biti odnekud poznato Kao poljubac već davan nekome U grad ko zna koji Kad dođes ko zna kad I ko zna otkud Ili Veljeg Dubokog ili niotkud Sasvim svejedno Sve će ti biti isto kao da nisi dolazio I da uopšte ne postojiš Jer proviđenje ne zuri I ništa ne zaboravlja I ne fali mu ni mašte ni ideja Da sve poveže i ispuni Kao što je pisano Samo ti ne bi bio isti I ništa ne bi bilo kao što jeste Da je moglo biti kao što nije Jer postoji samo jedan grad I samo jedan dolazak I samo jedan susret I svaki je prvi i jedini I nikad pre ni posle nije se dogodio I svi gradovi su jedan Delovi jednog jedinoga grada Grada nad gradovima Grada koji si ti Prema kome svi idu Da se sretnu sa tobom Dobro je što si došao Da se u to uveriš Baš u Valjevu I sretneš Veru Pavladoljsku I čim si je video Oduvek si je voleo I unapred oplakivao rastanak Koji se zbio Pre nego što si je sreo Jer postoji samo jedan grad I samo jedna žena I jedan jedini dan I jedna pesma nad pesmama I jedna jedina reč I jedan grad u kome si je čuo I jedna usta koja su je rekla A po svemu kako su je izgovorila Znao si da je izgovaraju prvi put I da možeš mirno sklopiti oči Jer si već umro i već vaskrsnuo I ponovilo se ono što nikad nije bilo | |
| Naslov komentara: Re: Pesme poznatih Sat Nov 21, 2009 10:29 pm | |
| Ocajna pesma - M.Rakic
Upij se u mene zagrljajem jednim, Ko groznica tajna struji mojom krvi, Krepko stegni moje telo, nek se smrvi, I daj mi poljupce za kojim žednim. Kao Hermes stari i s njom Afrodita, Stopi se u meni strašću tvojom celom, Da sav iznemognem pod vitkim ti telom, I da duša moja bude sitaÂ… -Kada pomislim, draga, da će doći vreme Kad za mene neće postojati žene, Kad će čula moja redom da zaneme, I strasti da prođu kao dim i pena, A da će, još uvek, pokraj mene svuda Biti mesečine pod kojom se žudi, I mladih srdaca što stvaraju čuda, I žena što vole i voljenih ljudi, Vrisnuo bih, draga, riknuo bih tada Kao bik pogođenom zrnom posred čela Što u naporima uzaludnim pada Dok iz njega bije krv crna i vrela Upij se u mene zagrljajem jednim, Ko groznica tajna struji mojom krvi, Krepko stegni moje telo, nek se smrvi, I daj mi poljupce za kojim žednim | |
| Naslov komentara: Re: Pesme poznatih Sat Nov 21, 2009 10:30 pm | |
| M.Rakic - Misao
Ja poimam dobro neminovnost zala, Sklop celog zivota, sa tugom i bedom, Ja znam sta je sudba sviju ideala, - Moje znanje vidis na licu mi bledom. Ali znam i uzrok zasto tako biva, Jer prosao nisam kroz zivota huku Sklopljenih ociju i skrstenih ruku: Kad srce zapisti, misao je kriva! Kad se spusti vece, i vrh tamnih njiva Belicaste magle oblacci se gone, I s tornjeva starih stane da se sliva Zvuk poboznih zvona sto vecernje zvone. U cas kad zavlada mir kraj mene sirom, I suma zacuti, i zanemi vrelo, I umorno moje namuceno telo Zazudi za slatkim odmorom i mirom. Misao se javi! Kao zver me zgrabi I ponese sobom u predele suza, Gusi me, a moji napori su slabi Da se satre ova pohlepna meduza! Ona gospodari! Ja sam ko Mazepa, Privezan na konju, u dubokoj noci, Sto gleda za stepom gde promice stepa, Bez nade, bez daha, bez volje, bez moci. Satrven i smozden, u ocima strava – Razjapljena usta, ali grlo nemi – Sam, jedina dusa ispod neba plava, Sam na besnoj misli sto u propast stremi! Tako vlada ona! Njen zagrljaj rane Stvara, kosti lomi ko da su od stakla... Smrvljenog me pusti kada zora grane Iz crnih dubina razjapljenog pakla... | |
| Naslov komentara: Re: Pesme poznatih Sat Nov 21, 2009 10:31 pm | |
| Jelena Langold - Poslednja pesma
Sve sto sam kazala, sve sto sam ucinila sve sto ucinismo, zapravo, ne misleci da je kretnja tek privid neceg mnogo veceg, evo vraca se stostruko, mnogoglavo: sve citiraju te noci u kojima nisi hteo progovoriti sve velike zime i njene smesne gordosti, evo banalnih monologa, dolaze po svoje. Bolje bi bilo da smo pili do jutra, moja trezna ljubavi, da smo cupali tudje cvece koje pozelismo u vazi, umesto pedantnog odgajanja vrta. Sve biljke koje posadismo rastu izmedju nas kao strasni suncokret, secas ga se, kojim smo plasili tudje macke. Bolje da smo imali svoje macke, moja cista ljubavi, macke koje bi ostavljale svoj dlakavi trag, svoje mirise. Bolje da smo pustili korov do ponora jer evo cistina je i sve je tako savrseno glatko I ti strcis i ja strcim, moja ljubavi. Bolje da smo se sakrili u trave, u koprive, u grmlje, previsoki smo za pod koji uglacasmo. Evo nas na ravom polju dok su gromovi, i sad vec istice vreme za tvoje precutane poljubce, Vec je neko ruzno gnezdo na njima, moja uzdrzana ljubavi. Toliko dugo si bio bez slabosti da sam ti poverovala, svi kocijasi obukli su se u crno i cekaju da me povezu. Sve stvari koje toliko volis, moja smesna ljubavi, razbijacu lagano usput, poklanjajuci je neradnicima Davacu ih losim ljubavnicima, davacu ih prevarantima. Sve vazne stvari, tako pazljivo birane prodavacu ih u bescenje na periferijskim pijacama. Desavace se da ih izgubim, moja odgovorna ljubavi, i ti ces osetiti bljutavost u dnu usana, odjednom snaci ce te nesto poput mrznje dok budes okopavao vrt. Nesto poput besa, moja nemocna ljubavi. Sve tamne stvari govorice ti o mome sjaju a ti nisi covek koji bi zbog toga polomio tanane stvari Pa ces se tako dugo muciti Premda to nije najgore sto ti ja zelim, moja jadna ljubavi. Strela koju ti saljem odavde gde vise nisi pozar i krv i dzelat, Ljubav koju ti saljem prepuna je noktiju i oruzja i demona, Zuta ubistva i djavolje sluzbe da te snadju, jer ja sam uranjala usta u pregib tvojih kolena Toliko puta mogoh pregristi tvoj vrat, sad je kasno jer ja sam kucala kao pljosnato srce duboko u tvojoj cipeli. Na plazi na kojoj si u groznici spavao mrzela sam sve senke, talase i decu koja vriste. Toliko puta pomislih da si umro u snu, moja tiha ljubavi. I svaki put umrla bih sa tobom, a ti bi preziveo. Secas se kako sam sklapala oci kad si bio blizu Nije vazno sto smesno hodam po snegu, po pesku Postojala je harmonija u mome telu, naucena na tebe i nacin na koji sam postajala lepa, razbijajuci ogledala. Kako ce me divno sada ljubiti svi koji me ne poznaju. Ubijacemo te svaki put kada spojimo tela i ti ces osetiti dok budes zalivao vrt kako sam podatna i sliska, kako me nema kako je sve drugacije bez mojih lekovitih ludosti. Ali je malo i to sto ti saljem odavde gde te vise nema Uzalud da otresas moj obraz sa svog ramena jer ti si tako siguran u svoj crno-beli um da cu mozda i poverovati u tvoj spokoj, moja nespokojna ljubavi. Jer ti si mozda sposoban da zaboravis krik u mraku. Knjige bez poretka sve govore o tebi Bolje bi bilo, zaista, da smo pili do jutra, da nismo provetravali da smo imali i psa i macku i hrcka da smo se umeli ljubiti po danu i u nevreme jer evo strasni poziv i jeka dolaze i gavrani i sve gadne velike ptice kojih se plasim i mrak u kome ne umem sama bez tebe da zaspim. Cujes li i ti te zvuke nocne dzungle Sanjas li grozne insekte, moja tuzna ljubavi? Toliko ruznog o tebi sam rekla svim ljudima da vec osecam potrebu da te odbranim. | |
| Naslov komentara: Re: Pesme poznatih Sat Nov 21, 2009 10:32 pm | |
| Povratak - Dobrisa Cesaric
Ko zna (ah, niko, niko ništa ne zna. Krhko je znanje!) Možda je pao trak istine u me, A možda su sanje. Još bi nam mogla desiti se ljubav Desiti-velim, Ali ja ne znam da li da je želim, Ili ne želim. U moru života što vječito kipi, Što vječito hlapi, Stvaraju se opet, sastaju se opet Možda iste kapi - I kad prođe vječnost zvjezdanijem putem Jedna vječnost pusta, Mogla bi se opet u poljupcu naći Neka ista usta. Možda ćeš se jednom uveče pojavit Prekrasna, u plavom, Ne sluteći da si svoju svjetlost lila Mojom davnom javom, I ja, koji pišem srcem punim tebe Ove čudne rime, Oh, ja neću znati, čežnjo moje biti, Niti tvoje ime! Pa ako i duša u tome trenutku Svoje uho napne, Sigurnim će glasom zaglušiti razum Sve što slutnja šapne; Kod večernjih lampa mi ćemo se kradom Pogledat ko stranci, Bez imalo svijesti koliko nas vežu Neki stari lanci No vrijeme se kreće, no vrijeme se kreće Ko sunce u krugu, I nosi nam opet ono što je bilo: I radost, i tugu. I sinut će oči, naći će se ruke, A srca se dići - I slijepi za stope bivšega života Njima ćemo ići | |
| Naslov komentara: Re: Pesme poznatih Sat Nov 21, 2009 10:33 pm | |
| Smiraj - Milos Crnjanski
Setim se, kako su u ljubavi, dragi prvi dani. Kad su ruke tople, kad se oci slede, preletajuci one kolutove blede, oko usana... Sto drhte, protkani, mutnom tisinom, u kojoj su osmeh i tuga pomesani nesigurno i tamno. Klatno zvona tesko i tmurno u grudi udara me. Tad se dizem, i, u mutna oka prozora, puna sitnih glasova veceri, sapucem, nesigurno, i moje ime. | |
| Naslov komentara: Re: Pesme poznatih Sat Nov 21, 2009 10:33 pm | |
| Proci ce godine
Srebrne pehare ne volim, Niti pozlacene bokale: Od svega najdraze mi je Udubljenje u dlanu tvom. Proci ce godine. I stalno nova, Sa istom ljubavlju devojke, Picu iz tvog dlana, kojeg se Necu zasititi nikada. Kao na pocetku, na putu istom, Lice ce nam se stalno sprziti, I prvu brazdu poljubicu ti Na celu obelezenu zivotom! A ako bi mi ti, istog dana, Dao da pijem iz velikih bokala, Ja bih se ipak zaustavila Opet kod udubljenja tvoga dlana. Veronika Porumbaku | |
| Naslov komentara: Re: Pesme poznatih Sat Nov 21, 2009 10:34 pm | |
| Romualdo Miralles - Bog mi je svedok
Koračala si za mojim stopama u snegu tražeći smrznutim rukama toplotu u mojim prstima. Vetar je zaneo tragove neistine i laži. Bog mi je svedok. Sve je ovo, gospodo, lažna priča, rekla si bez trunka griže savesti. Bol odzvanja očajem. Bog mi je svedok. Sumoran trg. Krupne pahuljice u tvojim očima. Poneki usnuli prolaznik. Stih umrlog pesnika ispisan na spomeniku poginulog komarca dok eho moje istine razdire ponoć. Bog mi je svedok. Grad bez sladoleda, taksista bez taksimetra, vino bez mirisa kupinovog vina. Gde si zalutala ljubavi? A ja, ja sam ostao tu negde, isti. Bog mi je svedok. Voleo sam te u ponoć dok si spavala sneguljičinim snom, gledao i milovao do jutra. Bog mi je svedok. Izmicali su pejzaži detinjstva, prve mladosti opaćene zatrovanim meduzama. I jednom, i ponovo oni su govori, treća je sreća poverovao sam. Bog mi je svedok. Htela si da ti budem ljubavnik, prokleti nogoljubac za trenutke razonode. Pristao sam i na to. Bog mi je svedok. Gurnula si me nogom, kao pseto lutalicu što gladno skapava ispred tuđeg praga. Bog mi je svedok. A ja, ja sam te voleo detinje, iskreno. Voleo sam te najsrećnije, nežno. Danas, danas te volim najnesrećnije, tužno. Bog mi je svedok. | |
| Naslov komentara: Re: Pesme poznatih Sat Nov 21, 2009 10:35 pm | |
| Louis AragonDošao sam tebi kao što reka ide moru Žrtvovao sam jednim potezom i svoj tok i svoje planine Napustio sam zbog tebe svoje prijatelje i svoje detinjstvo Svaka kap vode moga života upila je so tvoje neizmernosti Tvoje sunce uništilo je moju prošlost pretke Ti vladaš nad mojom krvlju nad mojim snovima nad mojim ludilom Dao sam ti sve svoje secanje kao jednu kovrdžu moje kose Spavam samo u tvojim snegovima Razvalio sam svoju postelju rasterao svoje dobre vile Odrekao sam se vec davno svojih legendi U kojima su Rembo Kras i Dikas I Valmor koja u ponoci Konopac Nervalov prekinuo se I metak koji je ubio Ljermontova prošao je kroz moje srce Podeljeno tvojim koracima Razvejano tvojim pokretima Ko zaljubljeni vetar neke šume Ja idem za prašinom koja se jutrom goni iz kuce I koja se strpljivo vraca neprimetno u toku citavog dana Bršljan koji raste a da niko ne primecuje Dok ga ne sakate u njegovoj vernosti Ja sam izlizani kamen silom tvoga stalnog šetanja Stolica koja te ceka na tvome uobicajenom mestu Okno sa koga tvoje celo gori gledajuci u prazno Petparacki roman koji govori samo o tebi Otvoreno pismo zaboravljeno pre no što je procitano Prekinuta recenica na koju vracati se nema znacaja Trepatanje soba kroz koje se prošlo Parfem koji ostavljaš za sobom A kad izadeš nesrecan sam kao i tvoje ogledalo | |
| | | Sponsored content
| Naslov komentara: Re: Pesme poznatih | |
| |
| | | | Pesme poznatih | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
| |
| |
| Ko je prisutan na forumu | Ukupno 37 korisnika online: 0 registrovanih, 0 skriven, 37 gostiju
niko
Najviše korisnika koji su istovremeno bili na forumu do sada bilo je 304 dana: Tue Oct 15, 2024 8:46 am
|
Most active topic starters | |
November 2024 | Mon | Tue | Wed | Thu | Fri | Sat | Sun |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
feeds | |
Social bookmarking |
Bookmark and share the address of Opera.ba on your social bookmarking website
Bookmark and share the address of Opera.top-forum on your social bookmarking website |
|
|