anemona Administrator
Registracija : 2009-08-11 Godine : 68 Komentari : 8565 Mjesto : Beograd Mood : legende odlaze u legendu...
| Naslov komentara: ZA one koji su vec bili u braku-ocekivanja Mon Oct 05, 2009 1:32 am | |
| Za one koji su vec bili u braku Ocekivanja su toliko osnovna da ih cesto i ne prepoznajemo, a opet oni uticu na nase svakodnevno ponasanje – na koji nacin postupamo sa ljudima, na koji nacin reagujemo u razlicitim situacijama. Svako od nas unosi u brak odredjen skup ocekivanja, onu sliku u glavi o tome kako cemo ziveti i ponasati se i uticati jedno na drugo. Ova ocekivanja variraju od rutinskih do dubokoumnih – od podele odgovornosti u domacinstvu do utvrdjivanja ko ce preuzeti duhovno vodjstvo u domu. Mnoga od ovih ocekivanja ne moraju biti ni dobra ni losa; jedina stvar je u tome sto se vasa ocekivanja mozda razlikuju od ocekivanja vase verenice (vaseg verenika). Izazov za vecinu parova jeste identifikovanje nekih od ocekivanja koja kasnije mogu da dovedu do konflikta u njihovoj vezi. Na primer, H. Norman Rajt (H. Norman Wright) belezi u svojoj knjizi, Komunikacija: Kljuc za vas brak, da: Previse parova ulazi u brak zaslepljeno nerealnim ocekivanjima. Oni veruju da veza treba da bude okarakterisana visokim nivoom neprestane romanticne ljubavi. Ko sto je jedna mlada odrasla osoba rekla, “Moja zelja je bila da brak ispuni sve moje zelje. Bila mi je potrebna sigurnost, neko ko ce se brinuti o meni, intelektualni podsticaj, i ekonomska sigurnost momentalno – medjutim to ipak nije bilo tako!” Ljudi ocekuju da se nesto “magicno” dogodi u braku. Ali ne daje magija uspeh braku: vec naporan trud. Potisnuta ocekivanja mogu da zatruju vezu. Neresena ocekivanja cesto vode do zahteva, a zahtevi vode do manipulisanja. Jedan partner manevrise drugim kako bi ispunio ocekivanja dok drugi pokusava da ih izbegne. Ovo, neizbezno, vodi do izolacije u braku gde dva partnera igraju apsurdnu ali opasnu igru u pokusaju da uspostave kontrolu. Dok ce mnoga od vasih ocekivanja o braku, neizbezno ostati potisnuta do trenutka kada budete u braku, vredno je diskutovati o nekima od njih jos sada. U tom procesu trebali biste da naucite i kako da se suocite sa ocekivanjima koja se razlikuju od vasih kako ona ne bi prouzrokovala razocarenje ili razbijanje iluzija u vasoj vezi. | |
|